Mat in de vloer of op de vloer

Mat in de vloer of op de vloer

Mat in de vloer of op de vloer

Een binnenmat kun je twee manieren leggen, in de vloer of op de vloer. In vakjargon noemen we een mat die op de vloer ligt een zwevende mat, een mat die in de vloer ligt noemen wij een putmat. Het kan ook zijn dat je een buitenmat in een put legt. Dit zie je eigenlijk vooral bij openbare gebouwen.

Wanneer bestel je een putmat

Mat in de vloer
Een mat in de vloer verzonken

Een putmat, een mat die in de vloer ligt dus, bestel je vaak om de volgende redenen.

  • Wanneer je een opening hebt in de vloer zoals boven de kruipruimte
  • Wanneer een openslaande deur niet genoeg ruimte biedt voor een zwevende mat
  • Wanneer je geen hoogteverschil met je vloer wilt, voor bijvoorbeeld rolstoelen of kinderwagens

Wanneer je een putmat wenst, adviseren we je om altijd een deurmat op maat te bestellen. Zo voorkom je dat er onverhoopt toch ruimtes ontstaan tussen de randen en de mat. Meet de breedte en de lengte op van de uitsparing exact op en geef deze op bij het bestellen van de mat.

Soms zijn de openingen niet symmetrisch en moet er nog een stuk uit gesneden worden. Het best kun je dat zelf, op locatie doen. Heb je toch liever dat wij het doen, geef dit dan even aan, dan doen we het graag voor je!

Kokosmat zijaanzicht materiaal hoogte
Hoogte van kokosmat

Een punt van aandacht is de hoogte van de mat. Wanneer je bijvoorbeeld een kokosmat op maat wilt, dan wil je dat de deur nog wel eenvoudig open gaat. Daarom wordt de kokosmat in verschillende diktes geleverd. Een droogloopmat op maat of een schoonloopmat op maat is in de meeste gevallen niet de dik en kun je bestellen.

Hoe je een mat op maat besteld? Lees onze blog Hoe moet je een mat op maat bestellen

Een te dunne mat voor je uitsparing?

Wanneer de uitsparing dieper is dan de dikte van je gewenste mat, adviseren we je om de uitsparing op te vullen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, het is ook veiliger. Je voorkomt zo dat mensen struikelen over je mat of de rand van de uitsparing. Voor het mooiste eindresultaat kan je mat het best tussen de 1 en 3 millimeter boven de rand uitsteken. Je kunt zo’n uitsparing eenvoudig opvullen door bijvoorbeeld een houten plaat in de uitsparing te leggen. Daarnaast kun je ook een rubbermat op maat bestellen, die je er vervolgens onder legt. Wij adviseren je hier graag over, als je vragen hebt.

Tip: heb je een laminaten vloer geef de vloer dan een randprofiel. Dit zijn u vormige profielen die je om de rand van het laminaat kunt plaatsen. Deze zijn ook beschikbaar in een L profiel.

Wanneer bestel je een zwevende mat

Een zwevende mat, ofwel een mat op de vloer, bestel je als de mat nergens in hoeft te komen. Deze mat liggen in de meeste gevallen bij een deur. Deze matten kun je eenvoudig bestellen, zonder rekening te hoeven houden met exacte maten. Toch zijn er een aantal zaken die je in gedachten moet houden:

  • Welk type mat ben je nodig?
  • Welk formaat moet deze mat krijgen?
  • Moet de mat een oplooprand krijgen?

Als je bepaalt hebt welke binnenmat jij nodig hebt dan kun je de zoektocht vrij eenvoudig vervolgen. Bij ons heb je keuzes uit de volgende type binnenmatten

  • Deurmat met print
    Dit zijn decoratieve matten verkrijgbaar in verschillende varianten en kwaliteiten.
  • Schoonloopmat
    Een schoonloopmat is een mat die van goede kwaliteit is om zowel je schoenen goed schoon te vegen en droog te vegen.
  • Droogloopmat
    Een droogloopmat verschilt feitelijk niet veel van een schoonloopmat. De droogloopmat is beter in staat vocht op te nemen door de gebruikte materialen.
  • Kokosmat
    Een kokosmat is in staat hardnekkig vuil uit de profielen van schoenen te krijgen. Een mooi natuur product verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Schoonloopmat Arosa
    Schoonloopmat Arosa

    Loper
    Heb jij een entree of hal waarbij je een langer stuk deurmat nodig hebt, dan past de loper. Onze hardloper is de Arosa in 80 cm breed of de Arosa in 67 cm breed.

Dus mat in de vloer of op de vloer?

Heb je een uitsparing dan kies je voor een maat mat zonder rand voor in de vloer

Heb je geen uitsparing of ga je die ook niet maken bij het leggen van een vloer dan kies je of een standaard maat mat of een mat op maat voor op de vloer. Advies hierbij, indien de situatie zich er goed voor leent met oplooprand.